if you go chasing rabbits, and you know you're going to fall..

17 Aralık 2013 Salı

Şeyler

"Çünkü her şey onları haksız çıkarıyordu, en başta da yaşamın kendisi. Yaşamın tadını çıkarmak istiyorlardı ama bu tat dört bir yanlarında mülkiyetle karışıyordu. Bağımsız, neredeyse masum kalmak istiyorlardı ama yıllar yine de akıp gidiyor ve onlara hiçbir kazanç sağlamıyordu. Başkaları zincirlerle dolu da olsalar ilerliyorlardı, oysa onlar hiç ilerlemiyorlardı. Başkaları sonunda zenginlikte salt bir amaç görüyorlardı, oysa onların hiç paraları yoktu.
En mutsuz insanların kendileri olmadıklarını söylüyorlardı. Belki de haklıydılar. Ne ki modern yaşam, başkalarının mutsuzluğunu yok ederken onların mutsuzluklarını göklere çıkarıyordu: Ötekiler doğru yoldaydılar. Ötekiler önemsiz insanlardı; dar gelirli, kaçık küçük askerciklerdi. Öte yandan, zamanın bir anlamda onlara çalıştığı, olası dünya hakkında coşku verici görünebilecek imajlara sahip oldukları da doğruydu. Bu, bayağı olduğu konusunda fikir birliğine vardıkları bir avuntuydu."

                                                                                                                     


                                                                                                                              Georges Perec - Şeyler

4 yorum:

alter ego dedi ki...

güzel bir alıntıymış. geri kalanına da merak uyandırdı hani.

white rabbit in the forest dedi ki...

İnan geri kalanı da en az bu kadar iyi.

pelinpembesi dedi ki...

perec öyle değerli bir yazar ki..usul usul okumak gerek onu..

white rabbit in the forest dedi ki...

Bir Paris Semtinin Tüketilme Denemesi'ni okumuştum daha önce. Sanırım elimdeki kitap bittikten sonra yine Perec ile devam edeceğim. Mesela E harfi kullanmadan yazdığı Kayboluş, bir de Yaşam Kullanma Kılavuzu beni beklemekte.